Η Νύχτα της Αλήθειας

petroulakis nyxta alitheias
petroulakis author 01b

Σπύρος Πετρουλάκης

Στη «Νύχτα της Αλήθειας» θα αναμετρηθούμε με τους φόβους μας, θα συναντήσουμε την καθημερινότητα μας και ήρωες βγαλμένους μέσα από την πολυκατοικία μας, τη γειτονιά ή το χωριό μας. Θα μυρίσουμε τη ρίγανη στα Άγραφα και θα βουτήξουμε στα διάφανα νερά της Ιθάκης και με οδηγό μια ξεχωριστή γυναίκα, την Ελευθερία, θα αντικρίσουμε τη δύναμη της πίστης στον εαυτό μας, την αλληλεγγύη, την αυταπάρνηση και τη δύναμη της μητρικής στοργής.


Το μυθιστόρημα «Η Νύχτα της Αλήθειας» θα βρείτε στο βιβλιοπωλείο Copyline, Εβανς 44, Ηράκλειο Κρήτης

copyline logo 1

«Η Νύχτα της Αλήθειας» του Σπύρου Πετρουλάκη, τηλεπαρουσίαση

Οι Εκδόσεις Μίνωας σε συνεργασία με το Bookia παρουσιάζουν το νέο μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη,  «Η Νύχτα της Αλήθειας». Για το μυθιστόρημα, με τον συγγραφέα Σπύρο Πετρουλάκη συνομιλεί η Μέμη Φασιλή ενώ τους συνοδεύει μουσικά ο Τάσος Ζαφειρίου.

petroulakis nyxta alitheias back

Η Νύχτα της Αλήθειας – Περίληψη

Ό,τι πίστευες για τη ζωή ανατρέπεται σε μία μόλις νύχτα. Ένα βρέφος βρίσκεται βουτηγμένο στο αίμα. Όχι το δικό του, αλλά της μητέρας του. Τα στοιχεία οδηγούν με απόλυτη ακρίβεια στον πατέρα, ο οποίος και συλλαμβάνεται. Αποδέχεται την κατηγορία και καταδικάζεται.

Η μικρή Φένια εξαφανίζεται από την κατασκήνωση και σιγά σιγά ξεφυλλίζεται ένα παλιό βιβλίο που κρύβει δεκάδες ανοιχτές πληγές.

Ο ηλικιωμένος Διονύσης κρατάει κλειδωμένα μέσα του τα πιο βαθιά μυστικά, ενώ τα πάντα θα διαταράξει η καταλυτική ορμή της Ελευθερίας.

Εκεί όπου ακροβατεί ο έρωτας με το μίσος, η πίστη με την απιστία και το χρήμα έχει τη δύναμη να καθορίσει τις ζωές, η ανθρωπιά θα βρει έδαφος να ανθίσει σαν ένα ξεχωριστό λουλούδι.

Η Ιθάκη και τα βουνά της Ευρυτανίας γίνονται ο καμβάς για τις πιο συναισθηματικές πινελιές και η Νύχτα της Αλήθειας κρύβει στον ουρανό της μόλις τρία αστέρια. Τρία ολόχρυσα αστέρια.

petroulakis interview

Μετά το «Σασμό», και την αγριότητα της κρητικής βεντέτας, μας ταξιδεύετε με το νέο σας βιβλίο στην Ιθάκη και στα βουνά της Ευρυτανίας. Τι θα συναντήσουμε εκεί;

Στη «Νύχτα της Αλήθειας» θα αναμετρηθούμε με τους φόβους μας, θα συναντήσουμε την καθημερινότητα μας και ήρωες βγαλμένους μέσα από την πολυκατοικία μας, τη γειτονιά ή το χωριό μας. Θα μυρίσουμε τη ρίγανη στα Άγραφα και θα βουτήξουμε στα διάφανα νερά της Ιθάκης και με οδηγό μια ξεχωριστή γυναίκα, την Ελευθερία, θα αντικρίσουμε τη δύναμη της πίστης στον εαυτό μας, την αλληλεγγύη, την αυταπάρνηση και τη δύναμη της μητρικής στοργής.

Τι αποκαλύπτει η «Νύχτα της Αλήθειας»;

Η αλήθεια είναι πολυδιάστατη και αρκετές φορές όταν την κολάζουμε από διαφορετικό πλάνο δεν έχει τη δύναμη να μας αποκαλυφθεί. Ωστόσο, όσο κι αν αυτό ακουστεί κλισέ, έχω την πεποίθηση πως η αλήθεια του καθενός μας έχει τη δύναμη να λάμψει σαν ήλιος μέσα στο πιο βαθύ σκοτάδι. Αυτό προσπάθησα να κάνω και στο μυθιστόρημα μου. Από τα σκοτάδια να βγάλω τους ήρωες μου στο φως.

Γνωρίζοντας από προηγούμενη συνέντευξη μας πως αληθινά ερεθίσματα και υπαρκτά πρόσωπα σας δίνουν το έναυσμα για τη συγγραφή των βιβλίων σας, θα θέλατε να μας πείτε από πού εμπνευστήκατε το νέο σας βιβλίο;

Η έμπνευση μου προήλθε από τα κοινωνικά θέματα που βάζουν φωτιά στη σκέψη, στους φόβους και στις ελπίδες μας. Μια εικόνα καθημερινότητας ήταν και η στιγμή που γέννησε αυτό το βιβλίο. Ένας παππούς που μετρούσε τα ψιλά του μπροστά σε μια βιτρίνα με τρόφιμα και δεν του έβγαιναν να αγοράσει κάτι για να φάει. Μια σερβιτόρα που τον κερνάει. Απλά πράγματα, αλλά με τόσο ισχυρότατα μηνύματα που μας κολλάνε στον τοίχο. Τρομάζω και προβληματίζομαι από τις ανισορροπίες της κοινωνίας μας και κάνοντας όχημα τους ήρωες μου οδηγώ ως τη βάση των λύσεων που έχω να προτείνω. Βέβαια, μέσα από τη «Νύχτα της Αλήθειας» ο αναγνώστης διασκεδάζει, αγωνιά, μαθαίνει, δίχως ποτέ έμμεσα ή άμεσα να του κουνήσω το δάχτυλο.

Η ανθρώπινη φύση με τα αρνητικά και τα θετικά της αποτελεί βασικό άξονα των ιστοριών σας. Έχω όμως την αίσθηση ότι με κάποιο τρόπο δίνετε πάντα ένα προβάδισμα στην καλή μαε πλευρά. Αυτό το κάνετε από πίστη στον άνθρωπο ή στη λογική να προβάλουμε το καλό για να λάβουμε θετικά αποτελέσματα;

Όλα μετράνε. Αν ένας άνθρωπος αισιόδοξος, όπως είμαι εγώ, δεν είχε πίστη στην ανθρωπιά και στην «πρεπιά», όπως λέμε στην Κρήτη, δεν θα είχα τη δύναμη να γράφω, να αναπνέω, να ζω. Με πνίγει η αρνητική ενέργεια ορισμένων ανθρώπων. Με απωθεί η κακία και ο υπέρμετρος εγωισμός. Ο πλούτος μας είναι η ψυχή μας και αν αιττή δεν είναι γεμάτη από αλήθεια και αγάπη, τότε είμαστε κακοί καπετάνιοι. Θα ρίξουμε το καράβι στην ξέρα.

petroulakis author 03

«Ο συγγραφέας των 100,000 αντιτύπων» αναγράφεται στο βιβλίο σας. Προφανώς και οι αναγνώστες σας είναι κατά αρκετές χιλιάδες περισσότεροι. Πώς νιώθετε με την ανταπόκριση που δείχνει το κοινό στα βιβλία σας; 

Με χαροποιεί το γεγονός ότι κάθε χρόνο, μέσα από το έργο μου, με ανακαλύπτει όλο και περισσότερος κόσμος. 

Ωστόσο, αυτό δεν επηρεάζει ούτε χιλιοστό τον τρόπο που εργάζομαι και αγωνιώ για να «προοδεύσω» και να πάω παρακάτω, όποιο είναι αυτό το παρακάτω.

Σπύρος Πετρουλάκης

Ο Σπύρος Πετρουλάκης γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, έχοντας ζήσει επίσης στο Ρέθυμνο και στα Χανιά από όπου και κατάγεται. 

πετρουλακης σπυρος συγγραφεας

Έχει δύο παιδιά, την Ειρήνη και τον Κωνσταντίνο. Είναι συνθέτης και στιχουργός και έχει συμμετάσχει σε μουσικές παραστάσεις και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Τραγούδια του περιλαμβάνονται σε CD πολλών γνωστών καλλιτεχνών, ενώ έχει γράψει μουσική και τραγούδια για ντοκιμαντέρ και θεατρικές παραστάσεις.

Ασχολείται με τη φωτογραφία (φωτογραφίες του έχουν βραβευτεί και δημοσιευτεί σε ευρωπαϊκά περιοδικά), είναι αφηγητής παραμυθιών, προπονητής και Πανελληνιονίκης στο άθλημα του Taekwondo και έχει ως χόμπι την αναρρίχηση και τις καταδύσεις.

Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά του Το παράθυρο της Νεφέλης (2014), Η εξομολόγηση (2015), H Παναγιά της φωτιάς (2016), Το τελευταίο δαχτυλίδι (2017), Αμαλία (2018), Σασμός (2019), καθώς και τα βιβλία του για παιδιά Στα χνάρια του κουρσάρου Μπαρμπαρόσα (2014), Ο θησαυρός του Κυβερνήτη (2015), Ο δράκος Μπουρμπουλήθρας (2016), Η συνταγή της ευτυχίας (2016) και Το αθάνατο νερό (2019).

https://www.facebook.com/petroulakis.spirosWriter/


Απόσπασμα από το βιβλίο:

Το μωρό ήταν γυμνό. Μπουσούλαγε με κόπο πάνω στο σκληρό μάρμαρο για να τη φτάσει, κάτι που πλήγωνε τη λεπτή του επιδερμίδα, σχεδόν τη χάραζε. Εκείνη απλώς το κοίταζε.

Οι παλάμες του βρέφους γλιστρούσαν κι έπεφτε. Χτύπαγε μα πάλι ανασηκωνόταν, εκδηλώνοντας ένα πείσμα άγνωρο και ακατάβλητο. Ήταν μόλις οκτώ μηνών, μα δεν το έβαζε κάτω, κι ας ένιωθε πόνο σε όλο του το κορμάκι.

Έκλαιγε πλησιάζοντας προς το σημείο όπου το καλούσε το αρχέγονο ένστικτο προς το στήθος της μητέρας του, την τροφή, την επιβίωση. Εκείνη απλώς το κοίταζε.

Με αγωνία άγγιξε το κορμί της μητέρας. Το στήθος της πρόβαλλε από τη μισάνοιχτη ρόμπα σαν να προσκαλούσε το γυμνό μωρό. Τα δάχτυλά του κολλούσαν. 

petroulakis nyxta alitheias

Το μυθιστόρημα «Η Νύχτα της Αλήθειας» θα βρείτε στο βιβλιοπωλείο Copyline, Εβανς 44, Ηράκλειο Κρήτης

copyline logo 1